Auta ślubne - znajdź wymarzony samochód do ślubu - auta-wesele.pl Auta ślubne - znajdź wymarzony samochód do ślubu - auta-wesele.pl

Słodkości na zabawie weselnej

Słodkości na zabawie weselnej
Poza okazałym menu, dobre wesele nie może obyć się bez słodkości. Często słyszymy opinie, że na tego typu przyjęciach nie je się zbyt dużo ciast, jednak praktyka pokazuje, że znikają one dość szybko i kelnerzy często muszą uzupełniać patery.

Najważniejszym ze wszystkich słodkości jest oczywiście tort. Poza jego walorami smakowymi (co oczywiście jest kwestią subiektywną), ogromną wartość stanowią efekty wizualne.


Wszystko z czasem się zmienia

Moda zmienia się oczywiście i tutaj. Kiedyś tort podawany był na kilku wymyślnych paterach i oczywiście w okolicach północy. Wtedy to gasły wszystkie światła i wjeżdżał on na środek sali skrząc się od sztucznych ogni. Dziś torty są coraz piękniejsze i szkoda byłoby gasić światło dlatego też nową praktyką jest podawanie ich niedługo po obiedzie, jako deser. Jest to także wzgląd praktyczny, ponieważ goście mają jeszcze miejsca w brzuchach i są wszyscy w komplecie, nie musimy martwić się, że już ktoś wyszedł i nie spróbował.


Jak przeliczyć ilość słodkości na osobę?

Kolejną ważną rzeczą są ciasta. Przelicznik ich jest różny, dlatego jeśli udacie się do którejkolwiek cukierni w Tarnowie, poproście o poradę cukiernika. Pierwszym przelicznikiem jest ilość jednej blachy na 10 osób, co powinno wystarczyć na stół i paczkę, a drugim jest około 20 dag na osobę na weselu, a paczki zamawia się wtedy z dowolną gramaturą. Ciasta nie mogą być zbyt słodkie i mieć za dużo mas – jest to rola tortu, ponadto stoją one na stole w różnej temperaturze – nie chcemy przecież, aby się zepsuły. Najpopularniejsze i najbardziej lubiane to jak zwykle: sernik, szarlotka i makowiec.

Polecamy porady i artykuły
  • Dodaj komentarz – napisz co myślisz.
Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu.
Top